Woningbouw

Bouwen op maat

Utiliteitsbouw

Transformatie, renovatie & onderhoud

De eerste paal was al even geleden geslagen en ook de fundering van Villa Zonnedauw ligt er al. Hoogste tijd dus voor een officieel startsein van de bouw. Dat werd woensdag 9 januari gegeven. Dertien van de veertien toekomstige bewoners onthulden het bouwbord waarop te zien is dat het een project is van de Stichting Woon Initiatief Nootdorp (SWIN) en dat Rondom Wonen uit Pijnacker de ontwikkelaar is. Waaijer Bouw realiseert het gebouw met veertien appartementen dat is ontworpen door architectenbureau RoosRos. Van Dijke is het bedrijf dat de constructies heeft berekend.


Zoals iedere keer als er wat te vieren valt rondom Villa Zonnedauw was het ook nu weer groot feest. Eerst kort op de koude bouwplaats en een half uur later lekker lang in de warme Boerenstal van Grand Café 1837 in Nootdorp.


Daar voerden diverse betrokkenen het woord, zoals de nog redelijk nieuwe directeur van Rondom Wonen Lucas de Boer. Hij vertelde dat het voor de woningstichting uit Pijnacker eerst best lastig was om dit project ter hand te nemen omdat Rondom Wonen een jaar of vier geleden nog onder bijzonder toezicht stond en daardoor geen projecten kon ontwikkelen. Die tijd is voorbij: Rondom Wonen mag weer bouwen en doet dat 'met liefde' aan de Zonnedauw achter Autobedrijf Nootenboom in de wijk Achter het Raadhuis. Waar voorheen woonwagens stonden, komt nu een prachtig gebouw met veertien appartementen voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking.


Het is bijna alweer vijf jaar geleden dat Peet van de Sande van de gelijknamige Drukkerij Van de Sande in Nootdorp het plannetje opperde om een aangepaste woonvoorziening van de grond te tillen. Peet en Mariette hebben zelf een dochter – de wijd en zijd bekende Cindy – met een verstandelijke beperking.


De boekbinder zocht verbinding met andere ouders en zo kwam de Stichting Woon Initiatief Nootdorp van de grond. Na heel lang praten, plannen maken, weer praten en nieuwe plannen maken, is vorig jaar het ei gelegd. Rondom Wonen gaat het gebouw ontwikkelen en straks ook de veertien appartementen verhuren aan de veertien bewoners.


Bij Rondom Wonen hebben ze steeds een zwak gehad voor de initiatiefnemers, voor de betreffende bewoners en dus voor het mooie project dat voor het einde van dit jaar af moet zijn. Voor Waaijer Bouw geldt hetzelfde. Wim Waaijer hield een mooie warme toespraak en dat deed ook Lucas de Boer van Rondom Wonen en wethouder Frank van Kuppeveld die ook zijn confrère Peter Hennevanger had meegenomen. Peet van de Sande kent Hennevanger nog van de carnavalsraad en probeerde via Hennevanger een beetje zijn weg te vinden in het politieke en bestuurlijke wereldje van Pijnacker-Nootdorp. Ook oud-wethouder Jaap van Staalduine was van de partij. Hij heeft de benodigde bestemmingswijziging in goede banen geleid.


Als laatste kwam Gert-Jan Metselaar aan het woord. Waar Peet van de Sande volgens Wim Waaijer de lijstduwer is, is Gert-Jan als voorzitter van de SWIN de spindokter. Ook Gert-Jan is vader van een van de toekomstige bewoners – namelijk van Jaspert - en heeft de laatste jaren ontzettend veel tijd in het project gestoken, zoals trouwens alle ouders nauw betrokken zijn geweest bij de planvorming.


De toekomstige bewoners en hun ouders zijn ook door architect Henno Westeneng van bureau RoosRos betrokken bij het ontwerpen van het gebouw en de diverse ruimten. Dat was ontroerend om mee te maken, zei Gert-Jan Metselaar die aan het eind van zijn toespraakje even de zaal in liep om aan wat bewoners te vragen wat ze er van vinden, of ze blij zijn en of ze al een beetje er aan toe zijn om straks op zichzelf te wonen. Dat leverde mooie reacties op.


De bewoners zijn in november een weekendje op stap geweest met z'n allen om alvast een beetje aan elkaar te wennen. Ze hebben allemaal hun 'eigen aardigheden' maar ze gaan er straks met elkaar iets heel leuks van maken. Het is begeleid wonen en Ipse de Bruggen gaat voor de woonbegeleiding zorgen. Ipse is er al heel lang bij betrokken.


Het leuke is dat het iedere keer weer een mooi puur spontaan feestje is. Lidl gaf een cheque voor de inrichting, de Toerclub Pijnacker kwam ook met een cheque aanzetten en nu dus weer de officiële start van de bouw. Het is geweldig om mee te maken en te zien hoe puur natuur deze jonge mensen reageren.


Het volgende moment zal wel zijn: het bereiken van het hoogste punt van de bouw. Dat is eigenlijk vooral voor bouwvakkers, maar die mensen vinden het toch ook leuk om deze toekomstige bewoners te ontmoeten.


Toen alle toespraken waren gehouden kregen de bewoners allemaal een bijzondere deken. Deze quiltachtige dekens waren speciaal voor deze gelegenheid gemaakt door Monique van Elleswijk en haar dekennaaibrigade van het woonzorgcentrum Schoorwijck in Leidschendam. Zo is iedereen lekker bezig, zodat de veertien bewoners van Villa Zonnedauw er straks warmpjes bij zitten én liggen!

Nieuws


25 juni 2020
Vacature uitvoerder
Waaijerbouw is op zoek naar een uitvoerder. Meer informatie over de vacature is hier te vinden
22 januari 2019
Villa Zonnedauw nu echt in aanbouw
De eerste paal was al even geleden geslagen en ook de fundering van Villa Zonnedauw ligt er al. Hoogste tijd dus voor een officieel startsein van de bouw.
12 oktober 2017
SWIN; de samenwerkingsovereenkomst is getekend
SWIN; de documenten zijn getekend. De start van een goede samenwerking voor een mooi project Nootdorp.
woningborg Groep
This is a Web4life